Fix

Duurzame schoenen & vegan schoenen voor een betere wereld

21/08/2018 door Esmée - Van Arendonk
Duurzame schoenen & vegan schoenen voor een betere wereld
Duurzame schoenen. Iets wat je niet zo vaak hoort in deze wereld waarin alles om biologisch, vegan, fair trade en duurzaam lijkt te draaien. Maar ze bestaan wel degelijk! Of het nu om kleding, fashion accessoires of schoenen gaat; veel (grote) modemerken maken langzaam de switch naar duurzamere items. Zo hebben sommige ketens mohair en andere wolsoorten die op gruwelijke wijze worden verzameld verbannen en besloot designerlabel Versace recentelijk leer en bont – de bestsellers van het merk – terug te halen uit de collecties. We zijn blij dat grote namen besluiten om met milieuvriendelijke materialen te werken, maar er is meer aan duurzame schoenen en duurzame kleding dan alleen leer, wol en bont Je zult verstelt staan wat sommige schoenenmerken allemaal doen om hun producten en productieprocessen nét een beetje duurzamer maken. 

En heus: duurzame schoenen zijn allang niet meer mega duur, boring en ouderwets, mocht je dat misschien denken. Zonder in te leveren op stijl, kun je tegenwoordig een schitterend paar duurzame schoenen aanschaffen. 

Duurzame schoenen

Duurzaamheid zit niet alleen in de materialen die worden gebruikt, maar ook in de manier waarop producten worden geproduceerd. Iedereen weet dat veel van onze kleding en schoenen in derdewereldlanden onder erbarmelijke omstandigheden worden geproduceerd door arbeiders die hier nauwelijks voor betaald krijgen. Soms is er zelfs sprake van kinderarbeid. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg merken die zich hier bewust van zijn en hun producten op een duurzame manier produceren en zorgdragen voor fijne werkomstandigheden voor hun werknemers. Worden de kleding en schoenen dan ook nog eens gemaakt van milieuvriendelijke materialen, dan heb je een topproduct te pakken! 

Waar worden duurzame schoenen en vegan schoenen van gemaakt?

We staan er niet altijd bij stil, maar het productieproces van leren schoenen is eigenlijk niet zo duurzaam. Tijdens het leerlooien – dat is het leer klaarmaken om te verwerken in kleding, schoenen, tassen en accessoires – komen bijzonder veel schadelijke stoffen vrij die een slechte invloed hebben op mens en milieu. De keuze voor leren schoenen, hoe mooi en stevig ze ook zijn, is dus niet zo duurzaam. Maar niet getreurd, want er zijn een heleboel milieubewuste alternatieven voor leer, zoals vegan leer, kurk, biologisch rubber en katoen, PET (gemaakt van gerecyclede plastic flessen) en linnen. Zo is er ananasleer dat wordt gemaakt van de bladeren van een ananas en op paddenstoelen gebaseerd leer. Helaas staat het gebruik van deze alternatieven nog in de kinderschoenen, maar wie goed zoekt (en veel geld over heeft) kan misschien ergens wel een paar duurzame schoenen gemaakt van ananasleer of paddenstoelenleer vinden. Bestaat de volledige schoen uit plantaardige materialen (dus ook de zool, de stiksels en de lijm), dan mag er zelfs gesproken worden over vegan schoenen.

Ananassen in een mandje
In tegenstelling tot schoenen van exotische materialen als ananasleer, zijn linnen schoenen en schoenen van biologisch katoen en biologisch rubber wat makkelijker te verkrijgen. In de zomer kun je bijvoorbeeld prima een canvas espadrille met touwzool dragen en in de winter bieden schoenen met biologisch rubber uitkomst. 

TOMS

Toen de Amerikaanse reiziger Blake Mycoskie in 2006 een aantal kinderen ontmoette in een klein dorpje in Argentinië, merkte hij dat ze geen schoenen droegen. Om ze te kunnen helpen, zette hij TOMS op. TOMS hanteert het One for One principe, wat inhoudt dat voor elk paar TOMS dat wordt verkocht, een paar schoenen wordt geschonken aan een kindje dat deze goed kan gebruiken. Super verantwoord dus! Ondertussen heeft TOMS al meer dan 60 miljoen kinderen aan een paar schoenen geholpen. 

Naast dat TOMS kinderen in nood een paar schoenen schenkt, worden er in deze landen ook verschillende banen gecreëerd waar arbeiders in een fijne omgeving kunnen werken en een eerlijk loon verdienen. 

En alsof dat nog niet verantwoord genoeg is, worden TOMS schoenen van duurzame en veganistische materialen gemaakt. Denk hierbij aan natuurlijke hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester, die worden gebruikt in het bovenleer, de binnenzoolbekleding en in de voering. Ook de verpakkingen zijn duurzaam, want de schoenendozen worden namelijk gemaakt van 80% gerecycled afval met bedrukkingen van milieuvriendelijke soja-inkt. TOMS zijn dus niet alleen duurzame, maar ook vegan schoenen. 

TOMS zijn dus een zeer bewuste en duurzame keuze. Wil jij ook jouw steentje bijdragen en gun jij een kind in nood een paar nieuwe schoenen? Schaf dan snel een paar TOMS damesschoenen of TOMS herenschoenen aan! 
 
Duurzame toms schoenen in het zand
Lichtblauwe TOMS espadrille loafers damesDonkerblauwe TOMS herenschoenen met vetersTOMS donkerblauwe canvas loafers heren

Converse, Timberland & Puma 

Merken die goed op weg zijn om duurzamer te produceren en duurzame schoenen te ontwikkelen, zijn Converse, Timberland en Puma. Deze merken zijn zich bewust van hun productieprocessen en de materialen die ze gebruiken en proberen waar mogelijk een bewustere keuze te maken. Zo kiest Converse er voor om veelal canvas in plaats van leer te gebruiken, looit Timberland het leer op een milieubewustere wijze en zijn er boots waarvan de buitenzool is gemaakt van gerecyclede autobanden en heeft Puma PVC verbannen. Tevens zijn de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders van deze merken gunstig en worden zij niet uitgebuit. 

Converse Chuck Taylor All Stars damesschoenen zwartTimberland icon herenlaars cognacPuma Thunder Electric damessneakers

Havaianas

Een andere vorm van duurzaamheid vind je bij Havaianas. Havaianas heeft namelijk een model slippers op de markt gebracht, de Havaianas IPE, dat het Environmental Research Institute van Brazilië steunt. Deze stichting zet zich in voor het behoud van het regenwoud, waaronder de Amazone, en de flora en fauna van Brazilië. Van elk paar Havaianas IPE slippers dat wordt verkocht, wordt zeven procent aan deze stichting gedoneerd. Eenzelfde soort procedure wordt door Havaianas gehanteerd voor een stichting die zich inzet voor het water en de oceanen in en rondom Brazilië. 

Havaianas IPE slippersHavaianas Brasil slippers

Vans

Ook Vans is bezig zo veel mogelijk duurzame schoenen te produceren. Zo’n 13% van het gewicht van een paar klassieke Vans Authentics wordt bepaald door katoen. Dat is vrij veel en het productieproces van ‘gewoon’ katoen is helaas niet zo milieuvriendelijk. Gelukkig werkt Vans hieraan en heeft het als doel om vanaf 2025 100% duurzaam katoen te gebruiken voor hun schoenen, sneakers en sliders. Tot nog toe zien we het gebruik van duurzaam katoen elk jaar stijgen, dus dat is een goed teken! Ook het leer dat Vans gebruikt is grotendeels afkomstig van gecertificeerde bedrijven. Door deze veranderingen langzaam door te voeren, probeert Vans haar ecologische voetdruk op de wereld en het milieu zo klein mogelijk te houden. Gezien het feit dat Vans damesschoenen en Vans herenschoenen mega populair zijn, is de kans groot dat jij – zonder dat je het wist – verantwoord bezig bent. 

Zoals je ziet zijn er dus zeker een aantal opties als je graag een bewustere keuze wilt maken. Door een paar duurzame schoenen te kopen, op welk vlak dan ook, doe je iets goeds voor de mensheid en het milieu. We verwachten dat merken zich in de toekomst steeds meer gaan bezighouden met deze kwestie en dat het over een aantal jaar de normaalste zaak van de wereld is om duurzame schoenen te produceren. 

Ook tweedehands en vintage kun je zien als een vorm van duurzaam. Probeer dat eens, want alle kleine beetjes helpen! Duik dus eens bij je vader, moeder of zus in de kast en wie weet scoor je nog een mooi pareltje dat je een tweede kans kunt geven. 

Bronnen beeld: Pexels, Unsplash, Havaianas, Van Arendonk

Ook een blog in samenwerking met Van Arendonk? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected]Andere blogs: Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?, dad sneakers & chunky sneakers, 10 bizarre feitjes over schoenen

Diadora: het label voor de allermooiste retro sneakers

Diadora: het label voor de allermooiste retro sneakers

15/09/2020 door Esmée - Van Arendonk
Najaarstrend: vintage shabby chic en Engelse invloeden

Najaarstrend: vintage shabby chic en Engelse invloeden

8/09/2020 door Esmée - Van Arendonk
Top