Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Indosole: ecologisch verantwoorde schoenen gemaakt van oude autobanden

6/07/2020 door Esmée - Van Arendonk
INDOSOLE: ecologisch verantwoorde schoenen gemaakt van oude autobanden
Meer en meer houden we ons bezig met het milieu. Niet alleen wat betreft voedsel, maar ook in wat we doen en wat we dragen. De één bewust, de ander misschien niet zo bewust. Een duurzame lifestyle is in opkomst. Ook in modeland is duurzaamheid een hot topic. Steeds meer labels gaan werken met duurzame producten en/of gaan duurzaam produceren. Zo ook Indosole. Zij hergebruiken versleten auto- en motorbanden en maken hier onwijs leuke slippers van. Hoe ze dan doen, lees je hier!

1.5 biljoen oude autobanden per jaar

Jaarlijks worden er ruim 1.5 biljoen auto- en motorbanden afgeschreven. Een gedeelte hiervan belandt op daarvoor bestemde afvalplaatsen, maar een groot gedeelte wordt illegaal gedumpt. Vooral in tropische landen vormen deze gedumpte banden een groot probleem. Het zijn namelijk broedplaatsen voor muggen en ander ongedierte. En deze muggen kunnen zorgen voor vervelende ziektes als malaria en dengue.

Naast dat autobanden indirect kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziektes, duurt het onwijs lang voordat een band is afgebroken door de natuur – oplopend tot duizenden jaren. Daarbij komt ook nog eens dat verbrande auto- en motorbanden in derdewereldlanden worden gebruikt als brandstof. Bij het verbranden van de banden komen een hoop giftige stoffen vrij. De enorme hoeveelheid gedumpte autobanden is dus niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor de natuur.

Ecologisch verantwoorde schoenen gemaakt van autobanden

Indosole maakt van de gedumpte auto- en motorbanden zolen voor schoenen. Het idee hiervoor komt van de Indonesische bevolking. Zij zijn erin geslaagd afval te verwerken tot iets functioneels. Indosole heeft dit proces geperfectioneerd en uitgewerkt op grote schaal, om het voor een groter publiek aantrekkelijk te maken.

Om tot een paar slippers van Indosole te komen, worden allereerst auto- en motorbanden verzameld. Met een grote truck worden verschillende garages in Indonesië aangedaan. De banden worden ingeladen, nog voordat ze illegaal gedumpt en verbrand kunnen worden. Vervolgens worden de bruikbare delen van de band omgevormd tot zolen. Hierop wordt een upper van natuurlijke materialen bevestigd, zoals canvas, bananenblad of gras. Zo ontstaan dus volledig ecologisch verantwoorde schoenen.Goed voor mens, milieu en maatschappij

In 2014 is Indosole beloond met het B Corporation keurmerk. Dit prestigieuze keurmerk hebben ze gekregen omdat ze goed zijn voor de mens, het milieu en onze maatschappij. Ook TOMS en VEJA hebben zo’n keurmerk. Het zijn dus niet alleen mooie praatjes van Indosole. Ze doet écht wat ze beloven.

Indosole in je garderobe

Of je ze nu koopt omdat je graag je steentje bij wilt dragen aan een duurzame wereld, of dat je ze gewoon koopt omdat je ze mooi vindt: Indosole slippers verdienen een plekje in ieders garderobe. Ze zijn namelijk stijlvol, comfortabel en door de rubberen zool onwijs duurzaam. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit slippers en sandalen, en bij ons vind je de teenslippers voor dames. Geen poespas, gewoon een hele fijne slipper voor elke dag. En het feit dat ze duurzaam zijn is natuurlijk érg mooi meegenomen.

Vrouw op strand met teenslippers in de hand Vrouw op strand met Indosole slippers in de hand

Andere duurzame schoenen merken

Het lijstje met duurzame schoenlabels in onze collectie wordt steeds groter. In 2018 schreven we over TOMS, Havaianas en VANS, maar tegenwoordig worden hier VEJA, Timberland en dus ook Indosole aan toegevoegd. We zijn benieuwd welke andere merken over een aantal jaar ecologische schoenen produceren en aan het rijtje mogen worden toegevoegd.

Wil jij ook schrijven over fashion en schoenen? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet staat jouw blog straks op onze website!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: Duurzame en milieubewuste schoenen: Timberland ReBOTL Zomertrend: luxe leren sandalen, Raffia, touw, kraaltjes en schelpjes op schoenen en accessoires

Van Arendonk nu ook dé shop voor toffe kleding en jassen

Van Arendonk nu ook dé shop voor toffe kleding en jassen

6/12/2022 door Esmée - Van Arendonk
UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

22/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

8/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Top