Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Wat te doen tegen zweetvoeten? – 8 tips

5/08/2019 door Esmée - Van Arendonk
Wat te doen tegen zweetvoeten? - 8 tips
De een heeft er wat meer last van dan de ander: zweetvoeten. Een erg vervelend, maar eigenlijk ook een gezond kwaaltje. Toch wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn, want van de geur van zweetvoeten wordt niemand blij. Hoe dan? Met een paar eenvoudige tips kom je vaak al snel van je stinkvoeten af. Lees snel verder!

Zweetvoeten oorzaak

Zweten is een normale en gezonde reactie van het lichaam om warmte kwijt te raken. Tijdens warme dagen of veel inspanning merk je waarschijnlijk dat je meer zweet dan anders. Dit is helemaal niet gek. Je lichaam is gewoon hard aan het werk om de temperatuur onder controle te houden.

Stinkvoeten ontstaat door de combinatie van zweet en bacteriën. Alleen zweet ruikt niet. Dit gaat pas stinken zodra het in aanraking komt met een warme, broeierige omgeving en bacteriën. Veel mensen hebben er last van en je bent dus niet de enige. Gelukkig is de oplossing dichterbij dan je denkt. Met deze 8 tips kun je vrijwel direct aan de slag met het bestrijden van je zweetvoeten.

Tip 1: Was regelmatig je voeten

Door regelmatig je voeten te wassen, dood je de bacteriën die de nare luchtjes veroorzaken. Was daarom je voeten grondig en regelmatig, minimaal één keer per dag (maar nog liever twee keer). Dit kan gewoon met lauwwarm water en eventueel een milde zeep. Er is ook speciale zeep tegen zweetvoeten verkrijgbaar, die je eventueel kunt gebruiken bij hardnekkige problemen. Enkel water is in veel gevallen ook voldoende.

Zorg dat je na het wassen je voeten goed afdroogt. Vergeet hierbij ook de huid tussen je tenen niet. Dit zijn echte broeiplekken voor bacteriën!

Zorg dat je voeten écht helemaal droog zijn voordat je je schoenen aantrekt. Dan begin je helemaal fris aan de dag!

Tip 2: Draag de juiste sokken

Draag sokken gemaakt van wol of katoen. Deze materialen staan erom bekend gemakkelijk vocht op te nemen. Vermijd sokken die zijn gemaakt van synthetische materialen. Deze nemen vocht minder goed op waardoor bacteriën meer kans krijgen.

Geen fan van wol? Badstof staat er ook om bekend snel vocht op te nemen. Ga dus op zoek naar een goed paar badstof sokken. Ook sokken van bamboe schijnen erg goed vocht op te nemen.

Draag daarnaast ook elke dag een schoon paar sokken. Als je gaat sporten is het verstandig direct na het sporten schone sokken aan te trekken, omdat je waarschijnlijk veel hebt gezweet en je voeten vochtig zijn.

Tip 3: Kies voor goed ventilerende schoenen

Net zoals de juiste sokken bijdragen aan minder nare geurtjes, zorgen ook goed ventilerende schoenen voor minder geurtjes. Leren schoenen zijn de beste optie als je last hebt van zweetvoeten. Leer absorbeert het vocht namelijk het beste. Het allerbeste is een leren schoen met een leren binnenwerk en leren zool. Ook open schoenen, zoals sandalen en slippers, ventileren goed.

Schoenen gemaakt van synthetische materialen moet je zo veel mogelijk vermijden. Deze kunnen vocht minder snel afvoeren waardoor je natte voeten krijgt (en natte voeten zijn weer een broedplaats voor bacteriën).

Tip 4: Geef je schoenen rust na het dragen

Zoals we al eerder aanhaalden, zijn vochtige en broeierige plekken een fijn thuis voor bacteriën. Laat je schoenen daarom na het dragen goed drogen voordat je ze weer aantrekt. Nog beter is het om ze minimaal een dag rust te geven en om de dag andere schoenen te dragen. Zo krijgen bacteriën geen voedingsstoffen om verder te leven en voorkom je stinkschoenen.

Tip 5: Neem regelmatig een voetenbad

Voetenbadjes zijn goed voor je voeten. Ze worden er niet alleen heerlijk zacht en poezelig van, maar het dood ook bacteriën (mits je water mengt met de juiste ingrediënten).

Er schijnen verschillende ingrediënten of stofjes te zijn die zweetvoeten helpen voorkomen. Eén daarvan is thee. Doe 3 tot 4 zakjes zwarte thee in een heet badje met water en laat je voeten hier zo’n twintig minuten in weken. Zwarte thee vermindert bacteriëngroei en vernauwt je poriën, waardoor de kans op stinkvoeten kleiner wordt.

Wat ook werkt tegen nare luchtjes is mondwater of azijn. Beide doden bacteriën. Meng een flinke scheut azijn of mondwater met warm water en laat je voeten hier een kwartiertje in weken. Het voordeel van mondwater is dat het lekker fris ruikt, wat voor azijn helaas niet op gaat. Het nadeel van mondwater is echter dat het een beetje kan bijten als je wondjes op je voet hebt. Pas hier dus een beetje mee op.

Voor voetenbadjes geldt wel dat één badje de problemen niet zal verhelpen. Je moet dit regelmatig herhalen om resultaat te zien. Denk hierbij aan dagelijks of om de dag voor een paar weken.

Tip 6: Verwijder overtollig eelt

Naast dat eelt op je voeten erg vervelend kan zijn, kan het ook bijdragen aan zweetvoeten. Dit komt omdat eelt bij zweetvoeten veel vocht opneemt. En natte voeten zijn weer gevoeliger voor nare luchtjes. Hoe minder eelt, hoe minder kans op natte voeten, dus hoe minder kans op stinkvoeten.

Tip 7: Gebruik een middel tegen zweetvoeten

Bij de drogist of apotheek zijn verschillende middeltjes tegen stinkvoeten verkrijgbaar. Zo zijn er sprays, crèmes en zalfjes die bacteriën doden. Vaak verhelpen deze middeltjes het probleem van zweetvoeten niet, maar halen ze wel de vieze lucht weg.

Daarnaast helpt talkpoeder met de opname van vocht. Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen en sokken en je zult merken dat je minder last hebt van zweetvoeten.

Tip 8: Loop thuis zo min mogelijk op schoenen

Geef je voeten waar mogelijk de ruimte en vrijheid om te ademen. Open schoenen helpen hier natuurlijk bij, maar ook het niet dragen van schoenen. Loop thuis daarom zo min mogelijk op schoenen, zodat je voeten lekker kunnen luchten.

Zoals je ziet zijn de meeste tips vrij eenvoudig in de praktijk te brengen. In de meeste gevallen heb je er weinig speciaals voor nodig, en wat je nodig hebt, heb je vaak al in huis. Houdt er wel rekening mee dat niet alle methodes voor jou hoeven te werken. Wat bij een ander super goed werkt, kan bij jou juist helemaal niet aanslaan. Dit komt omdat de oorzaak van zweetvoeten per persoon kan verschillen. De een heeft nou eenmaal gewoon meer last van zweetvoeten dan een ander. Blijf je last houden van zweetvoeten? Ga dan toch eens naar de huisarts. Die kan verder kijken naar mogelijke oorzaken van natte voeten en vervelende luchtjes.

Wil jij ook schrijven over fashion en schoenen? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl en wie weet staat jouw blog straks op onze website!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: Suède schoenen schoonmaken - HOW TO, 10 bizarre feitjes over schoenen die je nog niet wist, Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen? 11 tips
Top