Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Suède schoenen schoonmaken – HOW TO

8/01/2019 door Esmée - Van Arendonk
Suède schoenen schoonmaken - HOW TO
We love suède! Omdat het zo’n luxe uitstraling heeft en omdat het zo soepel is. Er zijn jassen, tassen en rokjes van suède. Maar misschien wel onze favoriet: suède schoenen en laarzen. Helaas zijn schoenen van suède vrij kwetsbaar en lastig schoon te krijgen (schoon houden is eigenlijk al een taak op zich). Want hoe voorzichtig je ook bent; een vlekje is al snel gemaakt. Daarom geven wij je een aantal super praktische tips om je suède schoenen mooi te krijgen én mooi te houden.

Nieuwe suède schoenen schoonmaken

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Deze binnenkant bestaat uit allemaal kleine haartjes, wat het oppervlak zachter maar ook ruwer maakt. Juist deze ruwe structuur geeft suède de luxe en stijlvolle uitstraling waar we zo van houden.

Door de haartjesstructuur is suède helaas minder duurzaam dan gewoon leer en trekken spetters en ander vuil er snel in. Heb je net een nieuw paar suède schoenen gekocht? Wacht dan eerst heel eventjes met het dragen ervan en neem de tijd om je schoenen goed te behandelen. Een goed begin is namelijk het halve werk. En hoe nieuwer je schoenen, hoe beter je ze kunt behandelen tegen vocht- en vuil en hoe langer ze mooi blijven.

Spray je schoenen voordat je ze gaat dragen goed in met een schoenenspray speciaal voor suède (zoals Collonil Carbon Pro impregneerspray). Voor optimale bescherming spray je twee keer een dun laagje over je schoenen. Laat je schoenen eventjes drogen en je bent klaar om te gaan!

Gedragen suède schoenen schoonmaken

Is het leed al geschied en zitten er vlekken op je schoenen? Geen paniek! Suède schoenen kun je prima schoonmaken, zolang je het maar voorzichtig doet. Vermijd water en zeep te allen tijde, want dat maakt de vlekken alleen maar erger! Stop ze dus ook niet in de wasmachine.  

Hoe het dan wel moet? Lees snel verder!

1. Zorg dat je schoenen droog zijn als je ze gaat schoonmaken. Als ze nat zijn, maak je de vlekken alleen maar erger. Tip: laat je natte schoenen nooit drogen bij de verwarming. Hierdoor drogen de vlekken namelijk in en wordt het suède hard. Laat ze gewoon aan de lucht drogen, dat is het beste.

2. Borstel zoveel mogelijk vuil van je schoenen af met een suèdeborstel. Deze vind je vaak in een onderhoudskit voor suède en nubuck. Een suèdeborsteltje heeft twee kanten: ééntje met stalen haartjes en ééntje met rubberen haartjes. De stalen kant gebruik je voor het opruwen van suède en de rubberen kant voor het verwijderen van vuil.

Borstel altijd voorzichtig en in één richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen. Heb je echt een hardnekkige vlek, probeer dat voorzichtig wat harder te borstelen. Hierdoor is de kans groot dat veel vlekjes verdwijnen.

Ook op kale plekjes mag je best wat ruwer borstelen. Op deze manier komen de haartjes namelijk wat meer omhoog te staan, waardoor de originele look van suède weer tevoorschijn komt.

3. Zitten er nog steeds plekjes op je schoenen? Gebruik dan een gummetje om het vuil los te gummen. De Collonil Soft Gum werkt hier perfect voor. Borstel het suède daarna nog even netjes met de rubberen kant van de suèdeborstel.

4. Echte hardnekkige watervlekken verwijder je met water. Ga hierbij voorzichtig te werk, want water doet over het algemeen meer kwaad dan goed.

Breng met de stalen kant van een suèdeborstel voorzichtig water aan over de hele schoen (doe dit echt over de hele schoen, want anders krijg je kleurverschil). Wrijf het water er zachtjes in. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water van je schoenen af.

Om de schoenen mooi egaal te laten drogen, stop je het best een paar proppen papier of een schoenspanner in je schoenen. Dit rekt je schoenen op en neemt het overtollige vocht op. Vermijd krantenpapier, omdat de inkt hiervan in je schoenen kan trekken.

Laat je schoenen vervolgens gewoon aan de lucht drogen.

5. Behandel je suède schoenen eventueel nog eventjes met een borsteltje om alle haartjes mooi dezelfde kant op te krijgen.

Spray ook nu je schoenen goed in met een beschermende spray.

Bonus tip: heb je geen suèdeborsteltje in huis? Probeer dan eens droog brood. Ja, je leest het goed: droog brood. Dit neemt namelijk vet op, waardoor vlekjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gewoon een klein beetje deppen (en als het echt een hardnekkige vlek is wrijven) et voilà.

Zoals je ziet is het behandelen van vlekken en plekjes op je suède schoenen best een werkje (maar het kan uiteraard wel!). Be smart en behandel je schoenen van suède daarom al als ze net nieuw zijn – en niet pas als je vlekken hebt. Dat bespaart je een hoop gedoe!

Nu jij weet hoe je suède schoenen schoon kunt maken en schoon kunt houden, kun je met een gerust hart een mooi paar sneakers, enkellaarsjes of overknee boots van suède aan je stash toevoegen. Wij zetten de mooiste paren voor je op een rijtje, voor dames en voor heren!

Ook een blog in samenwerking met Van Arendonk? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl


Andere blogs: Witte schoenen & sneakers schoonmaken en onderhouden, Schoenen inlopen: 7 tips om binnen no-time op wolkjes te lopen, Piepende schoenen verhelp je zó
Top