Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

10 bizarre feitjes over schoenen die je nog niet wist

18/07/2018 door Esmée - Van Arendonk
10 bizarre feitjes over schoenen die je nog niet wist
Schoenen, wie houdt er niet van? Meestal kopen we ze gewoon omdat we een nieuw paar nodig hebben of omdat we ze mooi vinden (en niet persé nodig hebben). Bijna altijd zonder er al te veel bij na te denken. Voor alle shoe-aholics hebben we daarom een aantal leuke feitjes over schoenen op een rijtje gezet. Gewoon, omdat het leuk is om te weten en je zo morgen bij de koffieautomaat wat leuks te vertellen hebt. Wist jij dat al, van die sneakers? 

Hakken werden eerst door mannen gedragen

Huh? Echt? Are you serious? Eeuwenlang werden schoenen met hakken alleen door mannen gedragen. Egyptische slagers droegen ze bijvoorbeeld om niet door het slachtafval te moeten waden, en Mongoolse ruiters bleven met hakken beter in de stijgbeugels van hun zadel zitten. Tevens werden hakken in die tijd gezien als teken van welvaart en sociale klasse, niet als onderscheidend in sekse. Pas honderden jaren later werden hakken gezien als de ultieme vorm van vrouwelijkheid. 

Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog herenschoenen met hakken. Sendra cowboyboots voor heren hebben echter nog steeds een kleine hak, wat waarschijnlijk afstamt van dit eeuwenoude gebruik. 

Afkomst van het woord ‘sneaker’

Altijd gedacht dat het woord ‘sneaker’ gewoon randomly is gekozen? Fout! Er zit namelijk een heuse gedachtegang achter de woordkeuze. Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen mensen het woord sneaker te gebruiken omdat je door de rubberen zool onopgemerkt rond kon lopen. In het Engels gebruiken ze daar de term ‘sneak around’ voor. Zie je de gelijkenis tussen de twee termen? 

Persoon met witte sneakers en opgerolde spijkerbroek op skateboard

Twee linker voeten

Tot 1818 bestond er geen linker en rechter schoen. De oude Romeinen waren de eersten die een linker en rechter schoen maakten. Voor deze tijd was er geen verschil tussen links en rechts en kon een schoen aan beide voeten gedragen worden. Stel je voor hoe oncomfortabel dat was!

Sleehakken

Schoenen met sleehakken zijn ontworpen als een soort experiment. In de jaren veertig was er in Italië geen staal meer, waardoor ontwerper Salvatore Ferragamo besloot andere materialen, zoals kurk, te gebruiken voor het maken van de hak. Dit leverde de sleehak op, die vandaag de dag nog steeds ongekend populair is. 

Leren schoenen vs. houten klompen

De oer-Hollandse houten klompen zijn ontwikkeld omdat het leer van de ‘bestaande’ schoenen niet goed bestand was tegen al het water in Nederland. Daarnaast waren leren schoenen voor het armere Nederlandse volk vaak onbetaalbaar en daarom droegen ze houten sandalen. Eerst werden deze sandalen nog in de klompen gelegd, waardoor het contact met zanderige straten tot een minimum werd beperkt. Later droeg men klompen gewoon om de blote voet. Door de hoge opstaande randen had men geen last meer van water en zand. 

Verschillende houten klompen op gekleurde tegels

De duurste schoenen

De allerduurste schoen ooit werd voor $660.000 verkocht. Het gaat hier om de iconische rode ballerina’s van Dorothy uit The Wizard of Oz. Het originele paar werd in het jaar 2000 op een veiling voor dit astronomisch hoge bedrag verkocht.
Gelukkiger zijn er ook betaalbare schoenen verkrijgbaar zoals schoenen van Hogan en Tods dames schoenen: een enorme exclusieve uitstraling en hoogwaarde materialen voor een goede prijs.

Laarzen voor vrouwen

Het eerste dameslaarsje werd gemaakt voor Queen Victoria in 1840. Voor die tijd waren laarzen enkel bestemd voor mannen, die veel zwaar arbeid verrichten. Nadat Queen Victoria laarzen begon te dragen, wilden meerdere vrouwen dat. En zo geschiedde. Niet veel later werden er zowel laarzen voor heren als voor dames gemaakt. Wij zijn hier hartstikke blij mee, want wat zouden we zonder enkellaarsjes moeten?!

Je salaris bepaalt het soort schoenen dat je draagt

Amerikaans onderzoek wijst uit dat vrouwen die jaarlijks minder dan $40.000 verdienen, nauwelijks hoge hakken naar hun werk dragen. Vrouwen die jaarlijks meer dan $150.000 verdienen, zouden veel vaker hakken dragen. Hoe het zit met de groep vrouwen die tussen deze bedragen in vallen, is helaas niet bekend. 

Twee dames lopen over straat op hoge hakken

Schoenen als statussymbool

In het oude Egypte werden schoenen gezien als een statussymbool. De meeste slaven hadden geen schoenen of droegen schoenen gemaakt van palmbladeren. Met de arbeidersklasse was het iets beter gesteld, want zij droegen schoenen van papyrus. Alleen diegene met een hoge status hadden het recht puntige sandalen te dragen als teken van rijkdom. De kleuren rood en geel waren gereserveerd voor de aller machtigsten. Op deze manier kon men, enkel door naar de voeten en schoenen te kijken, zien tot welke sociale klasse iemand behoorde. 

Bijgeloof van trouwschoenen

Trouwschoenen brengen een hoop bijgeloof met zich mee. Zo doet de bruidegom in Hongarije een toost op de bruid door uit haar schoen te drinken en gooit men in China één van de rode bruidsschoenen (de kleur rood zou geluk brengen) van het dak. Hier in Nederland en België mag de bruid haar trouwschoenen gelukkig aanhouden. 

Welk feitje vind jij het meest opvallend? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Bronnen beelden: Pexels, Unsplash

Ook een blog in samenwerking met Van Arendonk? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected].  Andere blogs: Schoenen inlopen - 7 tips, Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?, Festivalproof schoenen

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

22/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

8/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

25/10/2022 door Esmée - Van Arendonk
Top