Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Eenvoudig zelf je riem inkorten – HOW TO

8/07/2019 door Esmée - Van Arendonk
Hoe kort je een riem in? - Riem inkorten - HOW TO
Laatste update: 14-07-2020

Als je riem te lang is, kun je deze vrij eenvoudig zelf inkorten en passend maken. Hoe je dat precies doet, leggen we je hier stap voor stap uit.

Benodigdheden voor het inkorten van je riem:
-    Rolmaat, meetlint of liniaal
-    Goede schaar of scherp mesje
-    Schroevendraaier met platte kop (platbekschroevendraaier)
-    Gaatjestang
-    Aansteker (optioneel)

Extra gaatje in de riem maken

De meest eenvoudige optie is om een aantal extra gaatjes in de riem te maken. Dit kun je doen met een speciale gaatjestang of door een scherp voorwerp (zoals een schroevendraaier) op de riem te zetten en hier een paar keer stevig met een hamer op te slaan. Je kunt zoveel extra gaatjes maken als je zelf wil.

Het nadeel van extra gaatjes in een riem maken, is dat de looks een beetje verloren gaan. De meeste riemen hebben namelijk standaard vijf gaatjes, waarbij je – bij voorkeur – het middelste gaatje moet gebruiken. De riem zit dan het mooiste, omdat de riem dan precies door de eerste lus van je broek gaat zonder te gaan ‘flapperen’ of hangen.

Zit je riem niet precies goed als je hem in het middelste gaatje draagt, dan is ‘ie te groot of te klein. Aan een te kleine riem valt helaas niets te doen. Een te grote riem kun je inkorten zodat deze alsnog perfect in het middelste gaatje zit.

Riem inkorten

Wil je liever de looks van je riem behouden en de riem inkorten? Ook dat kan, alleen is dat net iets meer werk dan het maken van een extra gaatje. Het grote voordeel van het inkorten van je riem is wel dat het super netjes is en je er niks meer van ziet. En je behoudt gewoon de vijf gaatjes.

In onderstaande video laten we je in 7 stappen zien hoe je heel eenvoudig zelf een leren, suède of stoffen riem kunt inkorten. Na het zien van de video kun je het hele proces ook nog eens rustig nalezen in het stappenplan. Veel succes!


Stappenplan riem inkorten

Stap 1: doe de riem aan en trek hem strak

Voordat je daadwerkelijk je riem gaat inkorten moet je de juiste lengte van de riem bepalen. Dit doe je door de riem door de lussen van de broek te doen en strak te trekken. Teken nu met een pen of potlood af waar het nieuwe gaatje moet komen. 

Stap 2: maak de gesp los

Het korter maken van een riem gebeurt niet aan de kant van de gaatjes, maar aan de kant van de gesp. Daarom moet je eerst de gesp losmaken van de riem. De meeste riemen zitten met een schroefje vast aan de gesp. Met een platbekschroevendraaier kun je dit schroefje losmaken. Je hebt nu een aantal losse onderdelen: de gesp, het lusje waar de flap van de riem doorheen gaat, de riem zelf en het schroefje. Bewaar al deze onderdelen goed, want deze heb je straks weer nodig om je riem in elkaar te zetten.

Stap 3: meet de afstand tot het middelste gaatje

Meet nu met een meetlint of rolmaat de afstand van het streepje tot het middelste gaatje van de riem. Dit is de lengte die je van de riem af gaat halen.

Stap 4: teken af waar je gaat knippen

Gebruik de afstand die je in de vorige stap heb gemeten om te bepalen hoeveel centimeter je van de riem af gaat halen. Leg het meetlint of de rolmaat op het uiteinde van de riem, daar waar de gesp zat. Zet nu een streepje op het aantal centimeters dat je in stap 3 hebt gemeten. Hier ga je de riem knippen.

Stap 5: de riem op lengte maken

Nu je precies weet hoe lang je riem moet worden, kun je hem ook echt gaan inkorten. Gebruik hiervoor een scherp mesje of een goede schaar en knip langs het potloodstreepje dat je hebt gezet.

Stap 6: een nieuw gaatje voor de gesp maken

Je riem heeft nu de juiste lengte dus het is tijd om de gesp er weer aan te zetten. Je zult zien dat het stukje dat je eraf hebt gehaald een gaatje heeft. Hier zat de gesp. Het overgebleven stuk riem heeft geen gaatje voor de gesp, dus deze moet je eerst maken.

Om heel precies te bepalen waar het gaatje voor de gesp moet komen, kun je het afgeknipte stukje op je riem leggen. Maak vervolgens met een scherp voorwerp, zoals bijvoorbeeld een kruiskopschroevendraaier of het puntje van een schaar, een klein deukje in de riem. Haal nu het afgeknipte stukje ceintuur eraf en je weet precies waar het nieuwe gaatje moet komen.

Als je een gaatjestang hebt is het maken van een nieuw gaatje heel eenvoudig. Heb je deze niet, dan kun je het ook met een schroevendraaier en hamer doen. Zet de schroevendraaier op het deukje dat je net hebt gemaakt en sla er een paar keer stevig met een hamer op. Als het goed is ontstaat er op deze manier een gaatje.

Is de riem langs de randen gestikt? Gebruik dan een brander of aansteker om het randje waar je hebt geknipt dicht te branden. Op deze manier voorkom je dat het garen los kan laten.

Schuif na het branden eerst het lusje voor de flap terug aan de riem. Daarna kun je de gesp er terug aanzetten. Doe dit op dezelfde manier zoals je hem eraf hebt gehaald. Let op: zorg ervoor dat je de gesp op de juiste manier terug aan je riem zet. Het zou zonde zijn als de bovenkant van de gesp straks aan de onderkant van de riem zit.

Stap 7: de gesp terug aan de riem maken

Zet de gesp terug op de riem. Doe dit op dezelfde manier als dat je de gesp eraf hebt gehaald.

Je hebt nu helemaal zelf je riem ingekort en je ziet er helemaal niks van! Goed gedaan! Het leek misschien op het eerste gezicht wat moeilijk, maar als je het eenmaal een keer gedaan hebt valt het best mee, toch? Is het helaas toch niet helemaal gelukt? Een schoenmaker heeft echte professionele materialen voor het inkorten van riemen en kan je hierbij helpen.

Kom stijlvol voor de dag met een paar schoenen met bijpassende riem, zoals de herenschoenen en ceinturen van Floris van Bommel, Giorgio 1958, Harris, Magnanni en Van Bommel. Nu je weet hoe je een riem kunt inkorten houdt niets je meer tegen!

Wil jij ook schrijven over fashion en schoenen? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl en wie weet staat jouw blog straks op onze website!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: Suède schoenen schoonmaken - HOW TO, De mooiste witte sneakers voor dames en heren, Schoenen inlopen: 7 tips om binnen no-time op wolkjes te lopen
Top