Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Schoenen inlopen: 7 tips om binnen no-time op wolkjes te lopen

10/07/2018 door Esmée - Van Arendonk
Schoenen inlopen: 7 tips om binnen no-time op wolkjes te lopen
Laatste update: 02-02-2021

Iedereen is wel eens head-over-heels geweest op een paar schoenen. Maar helaas, na een keer dragen blijken ze toch niet zo lekker te zitten. Sommige schoenen vergen onvoorwaardelijke liefde, een hoop tijd en een flinke portie doorzettingsvermogen voordat ze als wolkjes lopen. Maar eenmaal ingelopen, wil je écht niets anders meer en vraag je je af hoe je ooit zonder deze fijne schoenen hebt kunnen leven. 

Vergeet het spreekwoord ‘wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, want met deze 7 tips maak je het inlopen van je nieuwe schoenen en héél stuk aangenamer. 

Waarom moet je schoenen inlopen

De reden waarom sommige schoenen niet direct lekker zitten, heeft te maken met het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Een goede schoen is gemaakt van stevige en duurzame materialen, zoals leer. Leer wordt echter mooier en soepeler naarmate het meer wordt gedragen. Leer heeft de bijzondere eigenschap zich naar je voet te vormen. Gun jezelf dus wat tijd en laat de schoen ‘wennen’ aan jouw voeten. Zodra het leer soepeler wordt, zal het als een sok om je voeten vallen en perfect zitten!

Ook kun je natuurlijk kiezen voor een schoen die direct een goede pasvorm heeft, zoals bijvoorbeeld de sneakers van Mason Garments.

1. Bouw het langzaam op

Misschien wel de belangrijkste tip: bouw het dragen van je nieuwe schoenen langzaam op. Ga niet direct een hele dag op pad op je nieuwe schoenen, maar begin met een uurtje binnenshuis of tijdens het boodschappen doen. Gaat dat goed, hou het dan wat langer vol. Door er steeds een uurtje bij te pakken, kunnen je voeten langzaam wennen aan de schoenen (en de schoenen aan jouw voeten, natuurlijk). Ga net zo lang door totdat je de schoenen pijnloos een hele dag kunt dragen. 

2. Draag dikke sokken

Draag tijdens het inlopen van je nieuwe schoenen een paar dikke(re) sokken. Hierdoor zijn je voeten groter en rekken de schoenen een klein beetje op. Doe dit bij voorkeur ’s avonds, als je voeten al wat meer gezwollen zijn. 

Dikke sokken in dichte schoenen dragen is geen probleem, maar probeer het ook eens met open schoenen, zoals sandalen of pumps. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar ach, niemand ziet je toch als je aan het stofzuigen bent? 

De echte fashionista’s gaan natuurlijk gewoon met sokken in hun pumps de deur uit, want een tof glittersokje in open schoentjes is op dit moment hartstikke hip!

Roze loafer met dikke sokken Enkellaarsjes met sokken

3. Vochtige sokken

Niet alleen dikke sokken kunnen je helpen je schoenen in te lopen; ook natte sokken bieden redding. Het is misschien niet het allerprettigst, maar wél effectief – en daar gaat het tenslotte om. Maak een paar dunne sokken licht vochtig en doe ze aan. Trek daarna je schoenen aan en vervolg je dag. Door het vocht van de natte sok wordt het leer soepeler, waardoor het zich naar de vorm van je voet kan zetten. 

Niet zo’n fan van natte sokken in schoenen? Lees dan snel de volgende tip!

4. Natte kranten

Een eeuwenoude tip voor het inlopen van je schoenen: stop natte kranten in de neuzen. Maak een paar oude kranten vochtig en vouw ze tot een prop. Stop deze vochtige prop in de neus van je schoen en laat het een nachtje staan. Haal de volgende morgen de natte kranten uit je schoenen en trek ze aan. Omdat het leer nu een beetje vochtig is, gaat het zich makkelijker naar de vorm van je voeten vormen. Dit heeft in principe hetzelfde effect als het dragen van natte sokken. 

Tip: stop zeker voldoende natte kranten in de neus van je schoen. Bij te weinig kranten zal het vocht namelijk niet in het leer trekken. Stop er echter ook weer niet zóveel kranten in dat de schoen vervormd, want dat zou zonde zijn. Let op: het kan zijn dat de inkt van het papier in het materiaal van je schoenen trekt. Pas hier dus mee op, zeker bij lichte schoenen van een dun materiaal (bijvoorbeeld canvas).

Schoenen inlopen door natte kranten in de neus te doen

5. Je schoenen föhnen

Naast vocht helpt ook warmte je schoenen soepeler te maken. Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet. Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld. 

6. Schoenen oprekken met een schoenspanner

Een schoenspanner zorgt ervoor dat je schoenen een klein beetje oprekken en minder strak om je voeten zitten. Daarnaast blijven je schoenen ook langer mooi in model als je er na het dragen een schoenspanner in doet. Win-win dus!

Schoenspanners zijn er in verschillende soorten en maten en voor verschillende soorten schoenen, zoals voor lange dameslaarzen, nette veterschoenen voor heren en pumps. Sommige schoenspanners rekken de schoen enkel in de lengte op, terwijl sommigen dat ook in de breedte doen. Ben je dus van plan om een schoenspanner te gebruiken, let dan goed op welk model je kiest. 

7. Stop je schoenen in de diepvries

Nog zo’n klassiekertje: de diepvries. Vul een zakje met water en stop deze in je schoenen. Omdat het water nog vloeibaar is, zal het zich precies vormen naar de schoen. Zodra je de schoen in de diepvries zet zal het water bevriezen en uitzetten. Hierdoor rekt de stof van je schoen een beetje uit en ontstaat er net wat meer ruimte. 

Mochten deze tips voor jou geen wonderen verrichten, ga dan eens langs bij een schoenmaker. Een schoenmaker heeft professionele methoden om je schoenen op te rekken en knelpunten te verwijderen. Wees in de tussentijd voorbereid en neem altijd blarenpleisters of inlegzooltjes mee, gewoon voor de zekerheid. Better safe than sorry, toch?

Ook een blog in samenwerking met Van Arendonk? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl.
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: Tips om je schoenen lang mooi te houden, Schoenen voor smalle voeten: zó vind je ze, Wat te doen tegen zweetvoeten? - 8 tips
Top