Vrouw in sportieve kleding met rug naar het beeld gekeerd maar met een paar Diadora Heritage sneakers over haar schouder bungelend

De 5 sneakertrends die 2022 domineren

De sneaker is misschien wel de lievelingsschoen uit onze garderobe. Geen enkel ander exemplaar is zo veelzijdig als deze. Tof onder een jeans, ideaal tijdens een dagje shoppen en zelfs leuk onder een jurkje voor een avondje uit. Nu, zo halverwege het jaar, is het perfecte moment om de sneakertrends die 2022 domineren op een rijtje te zetten. We kijken terug naar de afgelopen maanden, maar ook vooruit naar wat er komen gaat. Wil je weten welke sneakers je dit jaar moet hebben? Lees dan snel verder!

Nubikk Basket Buxton low-top basketbal sneakers wit/groen
Studiofoto bruine achtergrond met witte VEJA V10 sneakers met zwarte details

1. Duurzame sneakers

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor onze generatie. Dat is duidelijk te zien, want in vrijwel alle sectoren zijn er meer en meer duurzame opties. Ook in de schoenenwereld is duurzaamheid zeker iets waar we naar op zoek zijn. Waar we 5 jaar geleden vrijwel geen enkele ‘’duurzame’’ sneaker in de collectie hadden, is er nu volop keuze. Denk aan de sneakers van VEJA, sommige boots van Dr. Martens en de hippe damesschoenen van ALOHAS. Duurzame merken zijn succesvoller dan ooit, dus mocht je nog geen paar hebben, sla dan nu je slag! De vegan sneakers van nu zijn zó goed gemaakt dat je nauwelijks nog verschil ziet tussen de leren en vegan varianten.

Duurzame sneakers VEJA V10 sneakertrend 2022 Studiofoto VEJA V10 duurzame sneakers wit met zwarte details

2. Basketbal sneakers

Zowel de high-top als de low-top basketbal sneaker is in 2022 helemaal on trend. Eigenlijk zijn ze sinds de komst van de Nike Air Jordan al niet meer weg te denken. Meer en meer sneakermerken hebben dit model toegevoegd aan hun collectie, waardoor het een basisitem in ieders garderobe is geworden. En hoewel de sneaker oorspronkelijk is ontworpen met het oog op de basketbal sport, is ‘ie met wat aanpassingen (die de casual variant in de afgelopen jaren heeft ondergaan) prima onder je alledaagse outfit te dragen. Ga jij voor een paar van Diadora Heritage of Nubikk?

High-top Diadora Heritage basketbal sneakers op groen/zwart geruite ondergrond
Vintage low-op sneakers Diadora Heritage

3. Vintage/retro sneakers

Alles wat vroeger hip was, komt een keer terug in de mode. Zo ook de sneakers van tientallen jaren geleden. Denk aan retro modellen met vergeelde zolen, verwassen (primaire) kleuren en veters die wel versleten lijken. Alles om ze er zo vintage mogelijk uit te laten zien. Ook worden verschillende materialen volop met elkaar gecombineerd bij deze trend, zoals suède met mesh bijvoorbeeld. Merken bij uitstek voor een paar toffe retro sneakers zijn Diadora Sport en Back70.

4. Genderneutrale sneakers

Net als duurzaamheid is ook gender de laatste tijd een enorm hot topic. De tijd dat we alles en iedereen in hokjes plaatsten ligt ver achter ons; tegenwoordig is het veel meer fluïde en kan en mag alles. Voor het gemak maken wij nog altijd onderscheid tussen damesschoenen en herenschoenen, maar we zien wel dat de collecties steeds meer gelijkenissen vertonen. Zeker als het om sneakers gaan. Een aantal modellen zijn namelijk zowel bij de dames als bij de heren te vinden. Dit maakt duidelijk dat een bepaald model, merk of kleur helemaal niet meer verbonden is aan man of vrouw, maar gewoon door iedereen gedragen kan worden.


5. Futuristische en technische sneakers

Deze trend is wellicht (nog) niet voor iedereen weggelegd en misschien is het ook wel een kwestie van wennen, maar hele bijzondere technische sneakers zien we steeds vaker. Misschien denk je eerst ‘’bah, wat een lelijke schoen’’, maar kun je het design een tijdje later toch waarderen. Op de catwalks wordt er al volop mee geëxperimenteerd, alleen duurt het altijd even voordat we het ook terugzien in de mainstream schoenencollecties. Wil je dus iets super bijzonders, bijvoorbeeld een sneaker van bijzondere materialen, in een opvallende vorm of met een kekke zool, speur dan flink het internet af en doe inspiratie op op social media. 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Kim Duong |Germany-Stuttgart




De meest bijzondere sneakers in onze collectie vind je bij merken als AGL, Mason Garments en Souk Eye.

Je ziet het, de sneakertrends voor 2022 liggen allemaal best dicht bij elkaar. Zo komt de basketbal sneaker vaak in een vintage/retro uitvoering (sla je gelijk twee vliegen in één klap met maar één paar schoenen) en zijn veel sneakers uitgevoerd in het wit. Uiteraard kun je aan elke trend je eigen draai geven (leuk juist!), maar hoe dan ook zit je met één van deze modellen dit jaar gegarandeerd goed. Welke sneakers ga jij shoppen?

Bronnen beelden: Diadora Heritage, Diadora Sport, Nubikk. VEJA, Van Arendonk

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: De beste bootschoenen voor een relaxte zomer, Deze 10 sandalen ga je deze zomer overal zien, Deze 5 musthave schoenen mogen niet ontbreken in jouw garderobe

✓ 11 fysieke winkels
StarStarStarStar Star
9.1