Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Zó krijg je jouw witte schoenen of sneakers weer schoon

22/10/2018 door Esmée - Van Arendonk
Witte schoenen en sneakers schoonmaken en onderhouden - tips
Wit is de trend van dit moment! Witte sneakers, tennis sneakers (zeker bij heren erg geliefd), pumps, instappers en zelfs witte enkellaarsjes veroveren de straten en ieder hartje van menig fashion liefhebber. De combi zwart/wit is nog meer on trend dan voorheen, waarbij witte schoenen centraal staan! Gympen, instappers, loafers; wit is fun, fashionable en geeft je de ideale minimalistische look. Maar… wit is ook heel besmettelijk en oogt snel viezig. In deze blog leggen we je daarom uit hoe je je witte schoenen kunt schoonmaken én schoon kunt houden. 

Hoe houd je witte schoenen wit?

Mocht je vroeger van je ouders ook nooit witte schoenen, omdat de kans groot was dat ze op den duur toch meer naar zwart neigden? Dat wit snel vies wordt, dat weten we allemaal. Gelukkig hebben we een aantal tips om je witte sneakers of enkellaarsjes ook daadwerkelijk wit te houden. Natuurlijk is het een kwestie van goed opletten waar je stapt, niet door modderplassen banjeren en een donkerblauwe spijkerbroek die afgeeft een beetje oprollen. 

Met witte sneakers door plassen lopen

Schoenverzorging met een spray

Wat we eigenlijk bij iedere schoen aanraden, wit of niet: spuit deze regelmatig in met een spray die beschermt tegen vocht en vlekken, zoals bijvoorbeeld Carbon Pro impregneerspray van Collonil. Let goed op voor welk materiaal de spray precies bestemd is, want er zit namelijk verschil in verzorging bij leer, suède, nubuck, textiel etc. en voor elk materiaal zijn er andere schoenverzorgingsproducten. Om je schoenen zo mooi mogelijk te houden, adviseren we je je schoenen na ongeveer 10 keer dragen opnieuw in te sprayen en dit telkens te herhalen. 

Check je witte schoenen na het dragen ook altijd even, want zo voorkom je dat er een vlek intrekt en je deze er nooit meer uit krijgt. Vlekken van buitenaf kun je het beste eerst voorzichtig afborstelen met een (zachte) schoenborstel of stoffer voordat je de schoenen behandeld met een spray. Tegenwoordig is er zelfs speciale wit gekleurde verzorging voor witte sneakers waarmee je vieze of verkleurde plekjes kunt bijwerken: Collonil Sneaker White

Man laat zijn schoenen op straat poetsen door een schoenenpoetser
De grootste tip bij witte schoenen: zet ze niet in de zon! De kans dat ze dan een gele gloed krijgen is groot. Bewaar ze daarom altijd op een donkere, droge plek (bijvoorbeeld in de kast of in een schoenendoos). 

Grootmoeders tips voor witte schoenen

Ook zijn er genoeg grootmoeders tips om je witte schoenen schoon te maken. Wist je dat je bij wit leer vaseline of witte tandpasta kunt gebruiken om vlekjes weg te werken, maar bij grasvlekken bijvoorbeeld beter alcohol kunt gebruiken? Leren schoenen mogen ook niet té nat worden (suède zelfs het liefst helemaal niet), dus gebruik eerst een licht-vochtige doek en vervolgens een droge doek tijdens het verwijderen van vlekken. Stop leren schoenen absoluut niet in de wasmachine, want daardoor gaat het leer scheuren. En dat is nu net niet wat je wilt. 

Canvas, mesh en kunststof witte sneakers (zoals Vans en Converse) kun je eventueel wassen met een handwasje of in de wasmachine – al raden wij het niet aan. Stop de schoenen bij de laatstgenoemde optie is een waszakje, stoffen tas of in een dichtgeknoopte oude kussensloop. Voeg dan aan het wasmiddel een druppeltje bleek toe zodat je schoenen super clean uit de was komen! En niet te heet wassen, want dat is slecht voor de algemene staat van de schoen plus er is altijd de mogelijkheid dat de stof dan krimpt. Houd er wel rekening mee dat door het wassen in de wasmachine de lijm die in je schoenen verwerkt zit kan uitlopen. Hierdoor kunnen de zolen of applicaties loslaten. Ook kunnen rubberen zolen in de wasmachine geel uitslaan. Eigenlijk zitten er dus meer nadelen dan voordelen aan het wassen van je schoenen in de wasmachine. Het beste kun je je schoenen daarom gewoon met een ouderwets handwasje en een milde shampoo wassen. Let op: het wassen van je schoenen is altijd op eigen risico. Veters (van textiel) kun je gerust in de wasmachine stoppen, dat is geen probleem!

Met bovenstaande tips, de schoenverzorging producten van Collonil en een beetje opletten houd jij je witte schoenen absoluut wit! 

Ook bloggen over schoenen en fashion voor Van Arendonk? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected]
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Andere blogs: Piepende schoenen verhelpen, Nubikk - brand we love, 7 tips om je schoenen in te lopen

Van Arendonk nu ook dé shop voor toffe kleding en jassen

Van Arendonk nu ook dé shop voor toffe kleding en jassen

6/12/2022 door Esmée - Van Arendonk
UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

22/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

8/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Top