Vrouwenvoeten met roze slippers en mannenvoeten met grijze espadrille loafers op blauw-wit kleedje

Welke schoenen neem je mee op vakantie? dé checklist!

De zomervakantie staat al weer bijna voor de deur. Voor veel mensen een tijd om op vakantie te gaan. Met het vliegtuig, de auto, ver weg, of lekker dichtbij huis: het liefst ergens daar waar de zon schijnt. Inpakken is geen hobby van veel mensen, dus met deze checklist helpen we je op weg met het kiezen van de juiste schoenen. In no time heb jij voor allerlei verschillende momenten de perfecte schoenen in je koffer zitten, zónder te overpacken.

Het liefst neem je al je schoenen mee op vakantie, zodat je bij elk outfit een ander paar kunt dragen en lekker kunt kiezen. Helaas is dat (in vrijwel alle gevallen) geen optie. Tenzij je drie koffers meeneemt natuurlijk. Pak zo efficiënt mogelijk in, maar neem wel méér dan één paar schoenen mee. Afwisselen in schoenen is goed voor je voeten en mocht er iets met een van de paren gebeuren (ze worden heel erg nat, gaan kapot of je verliest de linker tijdens een scootertochtje bijvoorbeeld), dan heb je altijd nog een ander paar achter de hand.

Checklist vakantieschoenen

In het meest ideale geval neem je minimaal drie paar schoenen mee op vakantie: dichte schoenen zoals sneakers, een paar badslippers en een paar naar keuze. Is de ruimte die je hebt echt beperkt, ga dan voor twee paar: sneakers (of een ander paar goede loopschoenen) en een slipper of sandaal die je zowel als badslippers als ‘’avond’’slipper of dagje-weg-schoen kunt gebruiken. Lees hieronder waarom.

Vakantieschoen #1: Sneakers

Op bijna alle ‘’soorten’’ vakanties is en paar fijne sneakers onmisbaar. Ga je een actieve vakantie tegemoet, dan is het misschien zelfs wel verstandig twee paar sneakers of een paar wandelschoenen mee te nemen. Maar ook als je op zonvakantie naar Spanje gaat, ga je blij zijn met sneakers. Je hebt vast een dagje weg naar het stadje in de buurt gepland staan, en dan is het wel zo fijn om comfortabel door de smalle oude straatjes te struinen.

Persoon in groene broek met Hogan sneakers in de hand en schaduwen
Mannen onderbenen op oude houten vloer met Mizuno blauw/grijze sneakers

Ook voor de heren is een dichte schoen zoals een sneaker onmisbaar. In veel (buffet) restaurants is het als man niet toegestaan open schoenen te dragen. Hou hier rekening mee! Een loafer is ook een super goed alternatief.

Wat voor sneakers je meeneemt maakt eigenlijk helemaal niet uit. Zolang ze lekker zitten en je er goed op kunt lopen, is het allemaal goed. Maak het jezelf makkelijk door het paar te kiezen wat je met veel van je outfits kunt combineren, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Een paar van Nubikk, New Balance of Hoff is altijd goed.

Ben je van plan te sporten tijdens je vakantie? Kijk dan of je het paar sneakers dat je meeneemt zowel kunt gebruiken om mee te sporten als om casual te dragen. Dat scheelt je weer een extra paar schoenen in je al zo zware koffer.

Vakantieschoen #2: Badslippers

Een must als je naar een resort gaat: badslippers. Ideaal voor aan het zwembad, op het strand of in de douche. Best kies je voor een waterbestendig paar, dan weet je zeker dat het niet erg is als ze nat worden. De bekende teenslippertjes van Havaianas zijn echt perfect, want deze zijn licht van gewicht en nemen amper plek in beslag in je koffer. Liever geen teenslippers? Dan moet je de Adidas Adilette hebben.

Vrouwenvoeten met kleurrijke gevlochten sandalen met twee bonden op gele ondergrond

Vakantieschoen #3: Leren slippers/sandalen

Een paar leuke slippers of sandaaltjes mag niet ontbreken in je koffer. Die draag je tijdens het bezoeken van een marktje of ’s avonds tijdens het diner onder een mooie maxi jurk. Omdat ze plat zijn kun je er nog prima een klein stukje op wandelen over de boulevard zonder meteen zere voeten te krijgen.

Miss Behave heeft de leukste vrolijke zomersandaaltjes met kraaltjes in de collectie, maar ook bij Bibi Lou vind je fantastische exemplaren. Wil je echt voor comfort gaan? Bekijk dan de sandalen van Birkenstock en Hispanitas.

Extra: hakken/pumps

Een zonvakantie is natuurlijk de perfecte gelegenheid om je tijdens het diner te hullen in een mooie outfit met daaronder een paar hakken. Als je nog een gaatje in je koffer hebt, kun je je favoriete paar pumps of hakken toevoegen. Doe dit wel alleen als je zeker weet dat je ze ook écht gaat dragen, anders is het zonde van de kostbare ruimte. Draag je thuis in Nederland nooit hakken, dan is de kans groot dat je ze ook op vakantie niet gaat dragen (hoe leuk en aantrekkelijk het ook klinkt).

Metallic paarse sandalen met hak op rotan ondergrond
Mannenvoeten met lichtgrijze loafers met witte zool tegen houten achterwand

Extra: loafers

Deze extra toevoeging is er voornamelijk voor de heren, maar ook sommige dames kunnen niet zonder loafers. Zoals eerder aangehaald is het voor heren soms ongebruikelijk of zelfs niet toegestaan om met open schoenen de eetzaal te betreden. Dan is naast een paar sneakers een paar loafers ideaal. Zeker op vakantie staat het lekker zomers, maar ook stijlvol. Er is genoeg keuze is modellen en kleuren: van super klassiek donkerbruin gladleer tot wat meer casual en sportief in suède en met een witte zool. Ze zijn er zelfs met espadrille touwzool voor het ultieme zomergevoel.

Dames die niet graag open schoenen dragen, kunnen in plaats daarvan een paar loafers inpakken. Dat geeft weer een hele andere vibe dan sneakers en staat leuk onder een rok of jurk.

In principe heb je dus aan drie paar schoenen voldoende. Mocht je toch nog wat extra ruimte in je koffer over hebben of gewoon groot fan zijn van loafers of hakken, dan kun je die altijd nog toevoegen. Wat je vooral niet mee moet nemen zijn boots of laarzen. Die nemen onwijs veel ruimte in beslag in je bagage en de kans is groot dat je ze niet gaat dragen omdat het te warm is. Bewaar die gewoon lekker voor als je terug bent in Nederland, want daar zijn de temperaturen er meestal wel erg geschikt voor.

Tip: draag de zwaarste schoenen of de schoenen die het meeste plek in beslag nemen in je koffer, tijdens de reis. Dat scheelt wat je extra ruimte en gewicht, die je weer mooi kunt gebruiken voor iets anders.

Wil jij ook schrijven over fashion en schoenen? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl en wie weet staat jouw blog straks op onze website!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

✓ 11 fysieke winkels
StarStarStarStar Star
9.1