Fix

menu

Velvet Velours Fluweel - SCHOENEN TREND

4/09/2017 door Yasmin - Van Arendonk
Velvet Velours Fluweel - SCHOENEN TREND


Vorig jaar rondom de feestdagen liet het stofje al van zich zien… Zo zacht, zo fijn, zo soft, zo shiny; het is fluweel! Erg feestelijk, maar de stijl heeft zich geëvolueerd tot meer dan enkel voor evenementen en gelegenheden. De seventies zijn namelijk hartstikke terug en dat is niet alleen te zien, maar zeker ook te voelen. En dit seizoen zijn de schoenen aan de beurt om zich te verhullen in zacht velours.


Velours, fluweel, velvet; alle drie benamingen voor dezelfde stof. Velours is de Franse benaming, fluweel de Nederlandse, velvet de Engelse en nu we toch bezig zijn, is het in het Italiaans velluto en in het Spaans terciopelo. Één pot nat voor hetzelfde zachte stofje, hoewel er tussen velours en fluweel wel degelijk een verschil zit. Velours is een soort gesneden fluweel, dus op een andere manier verwerkt. Velours wordt zo zacht door het los snijden, trekken of ruwen van de textiel poollussen. De pool is de richting waar de katoenvezels in liggen, of de openstaande haren en draadjes. Bij fluweel staan de pluizen bijvoorbeeld rechtop. Sommige tapijten en stoffen hebben geen pool (of vleug) en zijn dan ook wat stugger.


In de 17e eeuw hulden vooral de rijken zich in weldadig fluweel. Het is niet voor niks dat de Renaissance en de Barok periode inspiratiebronnen zijn van de vele prints die gebruikt zijn in combinatie met velours bij Versace, AGLStrategia, Cavalli, Dries van Noten, Christian Louboutin en Maison Margiela. Sowieso is de combinatie van de zachte stof met knalkleuren of opzichtige prints erg fijn om naar te kijken. De schoen wordt niet enkel bijzonder door de opvallende stofkeuze, maar met paisley-, barok-, bloemen-, figuren-, borduur-, etnische-, lijnen- en dierenprints omgetoverd tot een heuse eyecatcher. Pumps, loafers, peeptoes met bandjes om de enkel, overknee laarzen, zelfs in boots en sneakers (zoals bij de Miss Behave veterboots & de Michael Kors Allie Wrap) is velours te ontdekken. En hoe leuk is het om de overall softe look, nog zachter te maken en (ook open schoenen!) te dragen met een wollen sok zoals bij Rochas, Prada en Philip Lim. Wedden dat ook jij een fluwelen paar niet kunt weerstaan… Wees je lief voor je knuffelbare, nieuwe lievelingsschoenen?
Bronnen: Pinterest, lagarconne.com, Asos.com, Vogue.com, Missguidedus.com, Elle.com, ChristianLouboutin.com, Zara.com, Manrepeller.com, Vogue RunwayTop