Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Tips om je schoenen lang mooi te houden

15/12/2020 door Esmée - Van Arendonk
Tips om je schoenen lang mooi te houden
15-12-2020

Zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg je tijdens de aankoop van een paar nieuwe schoenen: ‘‘Nee, een spray hoeft niet. Die heb ik thuis nog’’. Maar heb je ook daadwerkelijk een goed verzorgingsproduct in huis? Het juiste onderhoud van je schoenen is namelijk erg belangrijk. Zowel vóór het dragen als erna. In deze blog geven we je een aantal basistips voor de verzorging van je schoenen. Zo kun je altijd genieten van een paar mooie verzorgde schoenen.

Om er zeker van te zijn dat je schoenen in opperbeste conditie blijven, hoef je eigenlijk maar drie stappen te onthouden: beschermen, verzorgen en reinigen. Dit begint al voordat je je nieuwe schoenen gaat dragen. Maar ook na een dag dragen is het belangrijk om je schoenen goed te (blijven) verzorgen. Doe je dit consistent, dan blijven je schoenen véél langer mooi.


Twee paar schoenen met onderhoudsartikelen op houten tafel

Schoenverzorging vóór het dragen: beschermen

We willen allemaal onze nieuwe pareltjes zo snel mogelijk aantrekken. Logisch. Maar wacht hier héél even mee. Om je nieuwe schoenen zo goed mogelijk te beschermen tegen elementen van buitenaf, zoals vuil en water, dien je ze in te spuiten met een vocht- en vuilafstotende spray. Dit duurt letterlijk maar een minuutje. Moet lukken toch?

Een goede spray hiervoor is Collonil Carbon Pro. Deze spray is geschikt voor bijna alle materialen. Voor hele gladde en matte leersoorten is er ook nog Collonil Carbon Wax. Spray op ongeveer 30 centimeter afstand de schoenen in. Herhaal dit regelmatig voor een optimale bescherming. Houd daarbij aan: na zeven keer dragen = even sprayen.

Van Arendonk sprayt jouw nieuwe schoenen altijd in, dus eenmaal thuis kun je ze direct aantrekken. Daarna is het aan jou om je schoenen goed te verzorgen.

Schoenverzorging na het dragen: verzorgen

Om je schoenen zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze na gebruik het beste wat rust geven. Het liefst wissel je af tussen een paar schoenen en draag je niet meerdere dagen achter elkaar hetzelfde paar. We snappen dat dit niet altijd kan, maar met een goede verzorging kom je ook een heel eind.

Zijn je schoenen vochtig of nat? Laat ze dan aan de lucht drogen. Zet ze niet bij de verwarming, want hierdoor kan het leer uitdrogen en kunnen er scheuren ontstaan. Om de vorm goed te behouden, gebruik je schoenspanners. Ook looplijntjes worden hierdoor minder. Schoenspanners van hout zorgen er daarnaast voor dat het vocht wordt onttrokken. Voor (lange) laarzen kun je speciale laarzenspanners gebruiken. Deze voorkomen dat de schachten slap worden.

Man steekt houten schoenspanners in leren herenschoenen
Heb je geen schoenspanners in huis? Dan kun je ook proppen (kranten)papier in je schoenen stoppen. Kijk wel uit met bedrukt papier. Er is namelijk een kans dat de inkt in het leer van je schoenen trekt, zeker als je schoenen vochtig zijn.

Ook als je schoenen niet vochtig zijn, is het belangrijk ze goed te verzorgen. Verzorgen staat hier voor voeden, kleuren en glans. Door het dragen kunnen je schoenen kleur verliezen, wat doffer worden of minder soepel worden. Je kunt je schoenen dan een opfrisbeurt geven. Dit doe je uiteraard met de juiste verzorgingsproducten passend bij het materiaal en de kleur van je schoenen. Collonil heeft verschillende verzorgingsproducten in meerdere kleuren. Hiermee kun je kleine plekjes bijwerken, de kleur egaal maken en het leer laten glanzen.

Zorg er ook voor dat je je schoenen regelmatig inspuit met een spray. Zo zijn je schoenen altijd beschermd tegen vuil en water.

Eerste hulp bij vlekken: reinigen

Ondanks dat je je schoenen goed verzorgd, zijn vlekken soms onoverkomelijk. Het beste is om viezigheid direct te verwijderen. Hoe langer je het namelijk laat zitten, hoe moeilijker het te verwijderen is. Droog reinigen is de meest voorzichtige manier. Dit doe je bijvoorbeeld met een gum of rubberen borsteltje. Werk dat niet, dan kun je overgaan op reiniging met water. Probeer dit altijd eerst op een heel klein stukje van de schoen. Zo zie je wat het effect ervan is en of het de vlekken niet erger maakt.

Mannenhanden borstelen leren herenschoenen
Witte zolen kun je gerust schoonmaken met een sopje. Ook een vochtig billendoekje doet wonderen. Wat je nooit moet doen, is je schoenen of sneakers in de wasmachine laten meedraaien. Het materiaal en met name de lijm kan hier absoluut niet tegen. Vieze naden kun je goed schoonmaken met een tandenborstel.

Ben je klaar met het schoonmaken van je schoenen? Bescherm ze dan altijd opnieuw met een spray.

In deze blog hebben we je de basistips gegeven voor de verzorging van je schoenen. Wil je je schoenen echt grondig reinigen, verdiep je dan een beetje in het materiaal. Elk materiaal vraagt namelijk om een iets andere verzorging. Meer hierover lees je in onze uitgebreide blog over verschillende soorten leer voor schoenen en de bijbehorende verzorging.

Laat je nieuwste aankopen maar shinen met deze schoecare tips & tricks voor het onderhoud aan schoenen en mét de garantie dat ze als nieuw blijven! Voortaan toch maar het spraytje erbij kopen?

Ook schrijven voor Van Arendonk blog? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected]
              
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Andere blogs: Diadora: het label voor de allermooiste retro sneakers, Schoenen voor steunzolen, Hoe worden schoenen gemaakt - alles over de maakwijze van schoenenTop