Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Je schoenen opbergen doe je zo: de leukste én handigste manieren

27/07/2021 door Esmée - Van Arendonk
Je schoenen opbergen doe je zo: de leukste én handigste manieren
Bij de voordeur is het een opeenstapeling van schoenen, op de slaapkamer zwerft nog een paar slippers en zelfs de zolder en het vervallen schuurtje achter in de tuin herbergen nog wat vergeten exemplaren (lees: oude sportschoenen, regenlaarzen en wat al niet meer). Herkenbaar? Voor veel van ons waarschijnlijk wel. Zeker voor de vrouwen, want de kans is groot dat zij meer schoenen hebben dan op één hand te tellen is. In deze blog vertellen we je alles over het opbergen van schoenen. Met een klein beetje tijd en moeite – of iets meer – is het zo gefixt!

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maak daarom korte metten met alle rondslingerende schoenen. Berg ze op een fijne en overzichtelijke manier op. In het zicht, of liever uit het zicht? Er zijn enorm veel mogelijkheden. Voor elk budget is er wel iets te verzinnen. Of je nu een Handige Harry bent of niet. Sommige oplossingen zijn super easy, anderen vragen iets meer tijd, moeite en inzicht. Met deze schoenenopbergsystemen struikel je in ieder geval niet meer over je schoenen en vind je direct het paar dat je zoekt.

Weinig ruimte of juist heel veel ruimte

Hoe je je schoenen opbergt is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Zet je je schoenen het liefst in de hal bij de voordeur, maar is de hal smal, dan kom je al snel uit op een klein schoenenrek. Een opberger aan de muur kan ook erg handig zijn. Heb je de luxe van een inloopkast, kledingkamer of grote (lege) zolder? Dan kun je je hier helemaal uitleven met een uitgebreide schoenenopberger. Kijk dus allereerst naar waar je je schoenen wilt opbergen. De ruimte bepaalt de grootte van de opberger.

De hoeveelheid schoenen

Voor een kleine ruimte en een paar schoenen is een prima oplossing te vinden. Maar een kleine ruimte en veel schoenen opbergen is een hele uitdaging. Het soort opberger die je kunt maken of kopen is namelijk niet alleen afhankelijk van de beschikbare ruimte. Ook de hoeveelheid schoenen doet ertoe. Heb je veel schoenen, dan heb je automatisch ook een grotere opberger nodig. En als echte schoenenverzamelaar kan ik me voorstellen dat je ook nog eens heel erg graag naar je schoenen kijkt. De opberger moet dus niet alleen praktisch zijn, maar ook je schoenen mooi presenteren. Heel wat dingen om rekening mee te houden.

Opbergsysteem #1: Een schoenenrek

Het schoenenrek is de meest voor de hand liggende optie om je schoenen op te bergen. Je hebt kleine schoenenrekken met twee planken (ideaal voor onder de kapstok), maar ook hele grote rekken bijna tot aan het plafond. Er zijn staande schoenenrekken, maar ook schoenenrekken die je aan de wand bevestigd. Zeker als de ruimte wat kleiner is, is een rek aan de wand ideaal. De grond blijft hierdoor vrij, waardoor je meer beweegruimte overhoudt. Er zijn zelfs schoenenrekken die je aan de binnenkant van een deur kunt bevestigen. Nadeel hiervan is wel dat het erg zwaar kan worden bij veel schoenen en dat de deur niet meer helemaal open kan.

Je hebt hele simpele schoenenrekken, maar ook rekken die tegelijk een side-table zijn. En rekken met een klein bankje. De eerste staat ook nog een leuk en kun je decoreren met een vaasje bijvoorbeeld. Ook handig voor je sleutelbos. De laatste is handig om direct je schoenen aan te kunnen trekken zonder om te vallen.

Opbergsysteem #2: Planken aan de muur

Deze optie is zowel geschikt voor een kleine ruimte als voor een grote ruimte. Je kunt namelijk uitbreiden zoveel je wil. Koop of maak een aantal planken van minimaal 15 cm diep. Bevestig deze vervolgens met een plankendrager of blind aan de muur. Eigenlijk een soort boekenplank, maar dan voor je schoenen. Als je veel ruimte hebt kun je dicht bij de grond beginnen en naar boven toe werken. Je hebt dan zeker ruimte voor zo’n 5 of 6 planken. In een wat kleinere ruimte kom je al snel uit op 1 of 2 planken.

Planken aan de muur zijn niet alleen praktisch, maar ook nog eens bijzonder stijlvol. Je kunt de planken namelijk ook vullen met leuke accessoires zoals posterlijsten, mooie tassen en plantjes. Dit gaat helaas wel ten koste van de ruimte voor je schoenen. Maar hé, het oog wil ook wat toch?


Opbergsysteem #3: Een schoenenkast

Hou je van overzicht en wil je je pareltjes graag bewonderen? Dan is een schoenenkast echt iets voor jou! Hier zijn, net als met veel van de andere schoenenopbergers, enorm veel varianten van. Een dichte kast, een open kast, een kast met glazen deuren. You name it. Een schoenenkast is ook echt iets wat niet mag ontbreken in een walk-in closet.

Wil je je schoenen graag droog en stofvrij opbergen? Kies dan een schoenenkast met deuren. Door een kast met glazen deuren kun je je schoenen direct bekijken, maar zo’n kast oogt wel onrustig. Een dichte kast heeft dat niet. Maar dan moet je wel altijd de deuren open doen om je mooie schoenen te aanschouwen. 


Je kunt ook kiezen voor een kast zonder deuren. Dit is dan eigenlijk meer een vakkenkast. Ideaal als je overzicht wil, maar ook snel je schoenen wilt pakken. Hier kun je ook opbergdozen in kwijt als je dat wil.

Ben een beetje handig? Maak je schoenenkast dan zelf! Je kunt dan helemaal zelf de maten bepalen en zo een kast maken die precies in de ruimte past. Zo verspil je geen ruimte. Ben je niet zo heel erg handig? Ikea heeft een aantal hele toffe kasten speciaal voor schoenen, maar ook kasten die niet speciaal voor schoenen zijn, maar wél heel handig. De Kallax kast is daar een voorbeeld van.

Er zijn ook schoenenkasten met kantelende vakken/lades. Hier zet je je schoenen schuin in, dus het neemt niet veel plek in beslag. Zo’n schoenenkast wordt daarom veel gebruikt in de hal. Helaas is deze schoenenopberger niet geschikt voor lange laarzen en schoenen met een langere schacht. Voor sneakers, sandalen en slippers is ‘ie wel ideaal.


Opbergsysteem #4: Een lade onder het bed

Is de ruimte schaars, dan is een lade onder het bed ideaal. Koop (of maak) een grote lade die precies onder je bed past. Wieltjes eronder zijn handig. Zo gebruik je de loze ruimte onder je bed toch nog nuttig! Nadeel is wel dat hogere schoenen zoals enkellaarsjes en lange laarzen er waarschijnlijk niet onder passen. Of je moet ze platleggen natuurlijk. Zorg ook voor een deksel op de lade. Het kan namelijk flink stoffig zijn onder je bed en wil natuurlijk geen stoffige schoenen aantrekken.


Opbergsysteem #5: Schoenenkast onder de trap

Wauw, hier droomt iedere schoenliefhebber van. Een schoenenkast onder, of eigenlijk ín, de trap. Een prachtige manier om de vaak loze ruimte onder de trap te benutten. Het maken van een schoenenkast onder de trap is alleen niet zo gemakkelijk en vergt veel vakmanschap. Maar is het eenmaal klaar, dan heb je ook echt wat! Geef ieder gezinslid een eigen lade. Zo hou je alles overzichtelijk en netjes opgeruimd.


Opbergsysteem #6: Schoenenkast van pvc-buizen

Ben je creatief aangelegd en knutsel je graag? Kijk dan eens naar deze schoenenkast van Pvc-buizen. Koop een aantal pvc-buizen met een flinke doorsnede (minimaal 10 cm) en zaag hier allemaal kleine stukken van, minstens zo diep dat er een paar schoenen in past. Verf de buizen in een leuke kleur en monteer ze vervolgens aan de wand. Je kunt zo veel buizen gebruiken als je wil. Je kunt deze schoenopberger zelfs heel eenvoudig uitbreiden als je toch ruimte te kort komt. Door de speelse vormen spreekt deze opberger kinderen ook erg aan.

 
Dit opbergidee is ook heel geschikt om kleine (loze) ruimtes mee op te vullen. Bijvoorbeeld naast een kast of tussen twee muurtjes. Plaats er een aantal buizen tussen en de ruimte heeft ineens een hele nuttige functie: je schoenen opbergen.

Let op: dit idee is alleen geschikt voor lage schoenen als sneakers, slippers, sandalen en loafers. Hoge laarzen, enkellaarsjes en pumps met een hoge hak passen er waarschijnlijk niet in. Voor huishoudens met kinderen is dit wel heel geschikt, want daar tref je niet veel hakken aan.

Opbergsysteem #7: Een (gaas)rek vol schoenen

Een schoenenrek is een leuke opbergmethode als je veel schoenen met een hak hebt. Koop een rek van metaal en steek je schoenen met de hak door de gaten. Zo blijven ze hangen. Een hele goedkope en simpele oplossing om je schoenen op te bergen. Je hoeft er niet voor de boren, want je kunt het rek gewoon schuin tegen de muur zetten. Geschikt voor elke ruimte, want het rek kan zo groot of klein zijn als je zelf wil.


Opbergsysteem #8: Een schoenenkapstok

Ook deze manier van schoenen opbergen is voor de creatieveling die van een speelse oplossing houdt. Hang je schoenen, net als je jas, aan een kapstok. Wel een speciale schoenenkapstok, anders wordt het een rommeltje. Er zijn speciale schoenenkapstokken, maar je kunt ze ook prima zelf maken. Koop een aantal kapstokken met haken of een aantal losse haken en bevestig ze aan de muur. Hier hang je je schoenen vervolgens ondersteboven aan. Een originele, betaalbare oplossing die ook nog eens makkelijk uit te breiden is!


Opbergsysteem #9: schoenen opbergen in de originele schoenendozen

Zijn al deze schoenenopbergers niet aan jou besteed, maar heb je wel de ruimte? Bewaar je schoenen dan gewoon – heel simpel – netjes in de originele schoenendoos. Dit kun je bijvoorbeeld op zolder doen, door een hoekje vrij te maken en daar de schoenendozen te stapelen. Kost niks, is super eenvoudig en je schoenen zijn veilig en stofvrij opgeborgen. Het nadeel is wel dat het niet heel erg overzichtelijk is. Of je moet precies weten welke schoen in welke doos zit. En wat als je nu net een schoen uit één van de onderste dozen moet hebben? En je hebt haast? Daar weten we allemaal het antwoord op: het wordt een grote bende omdat je snel de doos uit de stapel grist (met de kans dat de hele stapel instort).

Een alternatief voor de originele schoenendozen zijn plastic bakken. Net zoals de platte opbergbakken voor onder het bed, zijn er ook vierkante en rechthoekige opbergbakken. Perfect voor schoenen. Geef elk paar schoenen een eigen bak en stapel ze op elkaar. Zo kun je goed zien welke schoen waar staat en blijft alles lekker stofvrij.


Uitvinding voor meer ruimte: Schoenenstapelaar

Heb je meer dan schoenen dan ruimte? Dan zijn schoenstapelaars de oplossing voor jou! Met een schoenstapelaar kun je schoenen op elkaar zetten zonder dat de zolen elkaar raken of de onderste schoen indeukt. Je stapelt ze op zo’n manier dat je zo min mogelijk de hoogte in gaat. Met deze oplossing kun je mooi extra paren kwijt op planken of in vakken.

Hopelijk zit er tussen deze schoenopbergsystemen een manier waarop jij je schoenen kunt en wilt opbergen. Er zijn namelijk super praktische, maar ook hele mooie manieren. Is de ruimte klein, berg dan alleen de schoenen die je heel veel draagt daar op. De rest van je schoenen kun je dan beter ergens anders opbergen. Er zijn vast genoeg plekjes in huis die misschien niet zo handig zijn, maar wel praktisch. Op zolder bijvoorbeeld, of boven op je kledingkast. Ideaal voor feestelijke pumps die je maar een paar keer per jaar draagt of zomerschoenen terwijl het winter is (en andersom natuurlijk).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de allerlaatste trends en acties!

Andere blogs: Nooit doen: schoenen in de wasmachine, Tips om je schoenen lang mooi te houden, Zo verhelp je piepende schoenen
UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

22/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

8/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

25/10/2022 door Esmée - Van Arendonk
Top