Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Nooit doen: schoenen in de wasmachine

6/07/2021 door Esmée - Van Arendonk
Nooit doen: schoenen in de wasmachine
Even snel je schoenen in de wasmachine gooien als ze vies zijn. Klinkt lekker makkelijk. Maar doe het niet! Het is namelijk helemaal niet goed voor je schoenen. Veel beter is het om je schoenen met de hand schoon te maken. Kost je iets meer moeite, maar je schoenen blijven dan wel veel langer mooi.

Waarom je je schoenen niet in de wasmachine moet doen

De verleiding om je favoriete All-Stars van Converse in de wasmachine te wassen is groot. We weten het. Ze zijn immers gemaakt van stof, dus dat kan prima toch? Nee! De meeste materialen zijn helemaal niet geschikt om (flink) nat te worden. Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.

Ook is de kans groot dat de lijm van de schoenen loslaat tijdens of na het wassen in de wasmachine. Zo kan de zool bijvoorbeeld loskomen van de bovenkant. Daar zit je niet op te wachten toch?

Bovendien kunnen je schoenen door het vele draaien en centrifugeren kromtrekken of zelfs krimpen. Ook de kleur kan vervagen of uitlopen. De kans dat je schoen slechter uit de wasmachine komt dan dat ‘ie erin ging is dus heel erg groot. Vergeet daarnaast niet dat het ook nog eens heel slecht voor je wasmachine is om je schoenen erin te wassen. Een wasmachine is niet bestand tegen alle harde materialen van schoenen. Met een beetje pech zijn zowel je schoenen als de wasmachine kapot na een wasbeurt in de trommel.

De risico’s van je schoenen wassen in de wasmachine:

-    De lijm laat los
-    Er ontstaan scheurtjes in het leer/de stof
-    De kleuren vervagen of lopen uit
-    De schoen kan kromtrekken of krimpen
-    De wasmachine raakt beschadigd of gaat kapot

Hoe je je schoenen wel kunt wassen of schoonmaken

Hoe je je schoenen het beste kunt schoonmaken is afhankelijk van het materiaal. Suède vraagt bijvoorbeeld om een hele andere techniek dan gladleer. Om je een heel eind op weg te helpen hebben we een blog geschreven over de verschillende soorten leer die er zijn en hoe je ze het beste onderhoudt. De kern van dit artikel is dat je je schoenen het beste wast met de hand. Zit er een vlek op je schoenen? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder, hoe beter! Je maakt je schoenen het beste schoon als ze droog zijn. Probeer de vlek met een gummetje of borstel te verwijderen. Lukt dit niet, dan kun je overgaan op een natte reiniging. Breng wat water aan op de vlek en probeer hem eruit te wrijven. Pas wel op dat je de vlek niet erger maakt. Hier vind je ook nog wat algemene tips voor het onderhoud van je schoenen.

Als je schoenen weer schoon zijn is het zaak ze direct te beschermen met een water- en vuilafstotende spray. Een goed product hiervoor is de Carbon Pro impregneerspray van Collonil. Spuit deze regelmatig op je schoenen voor een optimale bescherming.

Vieze zolen maak je eenvoudig schoon met een vochtig (billen)doekje. Wil dit niet lukken, dan kun je een tandenborstel en wat afwasmiddel gebruiken. De veters kun je eventueel laten meedraaien in de wasmachine, maar het is net zo makkelijk om een klein schaaltje te vullen met lauwwarm water en wat (af)wasmiddel en je veters hier even in te laten weken.

Bij witte schoenen is het helemaal verleidelijk om ze in de wasmachine te wassen. Wit wordt namelijk sneller vuil dan bijvoorbeeld zwart. En niets zo fijn als een spierwitte sneaker toch? Toch moet je ook witte sneakers en schoenen niet wassen in de wasmachine. Hoe je ze wel schoonmaakt en behandelt leggen we uit in onze blog over het onderhoud van witte schoenen en sneakers. Lees deze snel als je moeilijk te verwijderen vlekken wilt voorkomen.

bovenaanzicht witte wasmand vol met Converse All Stars sneakers in wit, rood en donkerblauw
Er gaat niets boven het met de hand schoonmaken van je schoenen. Het kost wat meer moeite en tijd, maar je weet wel zeker dat je je schoenen niet beschadigd. Uit liefde voor je schoenen (en je portemonnee) toch maar aan de bak met een borsteltje, (natte) doek en gum dus!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de allerlaatste trends en acties!

Andere blogs: Deze 3 typen schoenen staan altijd leuk onder jeans, Helemaal hip en duurzaam: vegan tassen, Dit zijn de sneakertrends van 2021
UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

UGG Ultra Mini en Classic Mini: dé it-schoen van dit moment

22/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

Dit zijn de laarzentrends van herfst/winter 2022-2023

8/11/2022 door Esmée - Van Arendonk
Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

Pink is HOT - Barbiecore - Paarse en roze schoenen trend

25/10/2022 door Esmée - Van Arendonk
Top