Fix

Loafers / Instappers Heren Schoenen – HOW TO WEAR

24/03/2016 door Yasmin - Van Arendonk
Loafers / Instappers Herenschoenen Trend – HOW TO WEAR


Loafers, instappers, instapschoenen, slip-ons, mocassins; you name it, maar helemaal terug is ‘ie wel weer! Waren het voorgaande seizoenen vooral damesvoeten die de loafer weer gingen dragen, dit seizoen zijn ook de heren aan de beurt. Eerder werd deze trend nogal voorzichtig ontvangen want zeg nu zelf, het doet je een beetje denken aan je opa… Maar de loafer is stylish, klassiek en het is niet voor niks dat de meest fashionable mensen op aarde, jawel Italianen, hier al decennialang op lopen. Zij hebben tenslotte een neusje voor mode.


Nu is de loafer trend ook overgewaaid naar het nuchtere Nederland. Dat wil niet zeggen dat je meteen een maandsalaris in hoeft te leggen voor handmade Italiaanse instappers (het mag natuurlijk wel), maar met een instapper heb je deze zomer gegarandeerd een blikvanger aan je voeten. Tods, Valentino, MagnanniHugo Boss en Van Lier hebben de instapper voor heren deze zomer in productie genomen in ieder geval. Bovendien wordt de loafer een gentleman’s shoe genoemd, iets wat iedere man wil zijn toch?


Het ontwerp van de eerste loafer stamt uit 1908 in Noorwegen door Nils Tveranger. Deze mocassin werd rond 1930 door dezelfde man op de markt gebracht en het duurde niet lang of Amerika had lucht gevangen van deze instapper. De schoenmaker George Henry Bass ontwierp zes jaar later eenzelfde soort schoen, de ‘weejun’ genaamd. Later werd dit model pas loafer genoemd, gebaseerd op ‘to loaf around’ oftewel rondslenteren. En dát kun je met deze gemakkelijke, comfortabele schoen! Toen iconen als James Dean en president John F. Kennedy de schoenen gingen dragen, werd de loafer het topstuk bij de typische preppy style. Later werden de loafers versierd met kwastjes (fringes), metalen straps (zoals bij Gucci, die overigens weer helemaal terug is met zijn loafers!) en brogue / jamboree details. Op het moment dat zelfs grootheden als Michael Jackson ze gingen dragen, werden instappers tot op de dag van vandaag ongekend populair.


Steeds meer verschillende vormen en varianten zijn de revue gepasseerd. Zo zijn er zomerse espadrilles met zolen van touw of kurk, sportieve slip-ons met een dikke zool, chique loafers van leer of suède, instappers met brogue and so on. Je kunt ze combineren onder een net pak, een shabby spijkerbroek, donkerblauwe denim, chino met opgerolde pijpen, korte broek; kortom, loafers passen onder alles! Van casual tot chic. Maar het allerfijnste aan loafers is de luchtigheid! Hop, met blote voeten erin en je bent klaar voor deze zomer. 
 

 

Bronnen: Pinterest, Manners.nl, Schoenadvies.nl, ShoeJunks.nl, WhoWhatWear.com, Ellecanada.com, Tods.com, TheUnstitched.com, Style.com, TheIdleman.com, ScotchSoda.com, 

Diadora: het label voor de allermooiste retro sneakers

Diadora: het label voor de allermooiste retro sneakers

15/09/2020 door Esmée - Van Arendonk
Najaarstrend: vintage shabby chic en Engelse invloeden

Najaarstrend: vintage shabby chic en Engelse invloeden

8/09/2020 door Esmée - Van Arendonk
Top