Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

Hoe verhelp je piepende schoenen? - TIPS

11/01/2018 door Yasmin - Van Arendonk
Hoe verhelp je piepende schoenen? - TIPS
Wat te doen tegen piepende of krakende schoenen? Piepende schoenen zijn erg vervelend en wekken grote irritatie op. Niets vervelender dan schoenen die je bij iedere voetstap hoort piepen of kraken. Gelukkig zijn er enkele manieren om piepende schoenen te verhelpen! En mocht het probleem niet te verhelpen zijn, ga dan even langs de schoenmaker om advies in te winnen. Een vakman weet misschien meteen wat het is. 

Waarom piepen schoenen?

Vaak komt het piepende geluid uit de binnenzool. Dit heeft dan te maken met wrijving van de inlegzool met de schoenzool. Om deze wrijving minder hoorbaar te maken, is poeder de oplossing. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld babypoeder, talkpoeder, bakpoeder of maïzena gebruiken. Ga eerst na waar het piepende of krakende geluid vandaan komt. Hoor je het vooral bij de neus van de schoen, bij de bal van je voet of juist de hiel? Trek daar voorzichtig de inlegzool wat los om er poeder tussen te strooien. Dit kun je vaak gemakkelijk doen bij sneakers, instappers of enkellaarsjes. Mocht je de inlegzool niet omhoog kunnen trekken, doe dan wat poeder aan de binnenkant rondom het zooltje bij de randen.

Natte schoenen die piepen

Vaak piepen schoenen wanneer ze nat zijn. Soms is dat door het materiaal van de zool, zoals rubber, in combinatie met de ondergrond. Maar als het bovenmateriaal niet geschikt is voor regen en sneeuw kan het ook komen doordat de schoenen als het ware wat opzwellen. Je kunt dan het beste bij thuiskomt de inlegzolen eruit halen en kranten in de schoenen proppen die het vocht absorberen. Zeker bij leren herenschoenen zoals nette veterschoenen is dit een must-do als het slecht weer is. Cederhouten schoenspanners zijn hier ook zeer geschikt voor, want hout onttrekt ook het vocht. Laat de schoenen in geen geval bij een verwarming drogen! Zodra de schoenen opgedroogd zijn, is het gepiep vaak ook gestopt. 

Geen idee? Naar de schoenmaker!

Mocht de schoen op een onherkenbare plek kraken of denk je dat het piepen niet verholpen kan worden, ga dan gerust langs een erkend schoenmaker. Een schoenmaker kan het probleem misschien gemakkelijk traceren. Bij twijfel mag je natuurlijk ook altijd even contact opnemen. Het kan zijn dat het probleem dieper zit en het echt een productiefout treft. 

Schoenen moeten natuurlijk vooral heerlijk lopen! Het is natuurlijk niet goed als de ervaring van nieuwe schoenen wordt verpest door een constant krakend of piepend geluid.

Hoe verhelp je piepende schoenenBronnen: Elle.nl, Wikihow.nl - Beeld: Pexels.com

Ook schrijven voor Van Arendonk blog? Leuk! Stuur een mailtje naar esmee@vanarendonk.nl.                            
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!  
Top