Van Arendonk Nederland1
cart Winkelmand
menu

De duurzame en eco-friendly sneakers van VEJA - die wil je hebben!

23/02/2021 door Esmée - Van Arendonk
De duurzame en eco-friendly sneakers van VEJA - die wil je hebben!
Sneakerlabel VEJA is al een tijdje één van onze bestverkochte merken. Sinds we het merk in 2019 aan onze collectie hebben toegevoegd, zijn de heren- en damessneakers niet aan te slepen. Of dat nu is vanwege de toffe looks of vanwege het eco-friendly karakter: wij zijn in ieder geval groot fan!

VEJA is Portugees voor ‘’kijk’’. Verder kijken dan de sneakers. Kijken naar hoe ze gemaakt worden. Dit hele proces is super bijzonder en absoluut de moeite waard om eens in te duiken. Ben je benieuwd naar het ontstaan van VEJA en hun bijzondere filosofie? Lees dan snel verder!

Globalisatie in de fashion industry

Na een bezoek aan een Chinese fabriek in 2003, vonden Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion dat het tijd was voor verandering. De werkomstandigheden in de Chinese fabrieken (daar waar het grootste gedeelte van onze kleding wordt gemaakt) mochten dan wel goed zijn, de leefomstandigheden naast het werk om waren verschrikkelijk. 32 werknemers woonden en sliepen in een ruimte van amper 25 vierkante meter, in stapelbedden van wel vijf lagen en met enkel een gat in het midden van de ruimte dat diende als toilet én douche. Op dat moment realiseerden de mannen zich dat het de verkeerde kant op ging met globalisatie.

Kopp en Morillion zagen in dat het vele malen beter kon. Ze wilden iets betekenen voor de wereld. Hun keuze viel op het verduurzamen van sneakers. Dit product stond in hun ogen namelijk symbool voor hun generatie. Toen sneakers in de jaren 90 het dagelijks leven veroverden en mega populair werden, waren zij erbij. Daarnaast zijn sneakers ook economisch gezien enorm interessant. Ze hebben namelijk een heel hoog advertising budget. Ruim 70% van het geld dat je neerlegt voor een paar sneakers van een bekend merk gaat naar advertising. Slechts 30% gaat naar de productie ervan, inclusief alle materialen die hiervoor worden gebruikt.

Door geen geld uit te geven aan marketing en advertenties, kan er vijf keer meer worden besteed aan de werkomstandigheden van arbeiders en de productie en het materiaalgebruik van de sneakers, zonder daarvoor een hogere verkoopprijs te vragen. Dat is dan ook waar VEJA voor staat. Dit maakt VEJA sneakers vijf keer duurder om te produceren dan sneakers van grote merken.

Beeld tussen de bomen man met wit/zwarte VEJA sneakers Close-up benen opgerolde broek oranje sokken en wit/grijze VEJA sneakers

Vegan shoes

Met deze visie in het achterhoofd vertrekken de twee heren naar Brazilië, het land dat alle ruwe materialen in huis heeft voor de productie van schoenen en bekend staat om de goede werkomstandigheden. Ze bezoeken hier verschillende fabrieken om te kijken hoe schoenen en sneakers gemaakt worden. Het doel: het gehele productieproces opbreken en opnieuw, vanaf de ruwe materialen, beginnen om zo tot een eindproduct te komen.

Er wordt begonnen met het ‘oogsten’ van wild rubber, wat het belangrijkste materiaal van de zolen van VEJA sneakers is. Het rubber komt uit het Amazonegebied, de enige plek op de wereld waar rubberbomen in het wild groeien. Later wordt hier eco-katoen aan toegevoegd, afkomstig van kleine lokale bedrijfjes. Zij werken volgens het zogenaamde agro-ecological principe. Dit houdt in dat er geen meststoffen en pesticiden worden gebruik bij het kweken van katoen. Ook wordt er vooraf een prijs bepaald voor het katoen. De boer weet dus nog voordat hij gaat planten hoeveel hij gaat verdienen. Dit eco-katoen wordt gebruikt voor de upper en samen met de rubberen zolen ontstaan duurzame en vegan sneakers. De eerste VEJA sneakers zijn geboren!

Chroomvrij leer, gerecycled plastic en natuurlijk kleuren

Niet veel later worden daar leren sneakers aan toegevoegd. Niet gemaakt van normaal leer, maar van leer dat op een plantaardige manier is gelooid. Nieuw is chroomvrij leer. Bij het looien van dit leer worden geen zwarte metalen, chroom en gevaarlijke zuren gebruikt. Ook wordt het waterverbruik met 40% verminderd en het zoutgebruik met 80%. Er wordt ook gezocht naar nieuwe plantaardige materialen en ontwikkelt VEJA een materiaal dat volledig bestaat uit gerecyclede plastic flessen.

Voor veel modellen experimenteert VEJA met het kleuren van de materialen. De meest gangbare manier hiervoor is niet volledig duurzaam, maar wel volgens de Europese REACH standaarden. Van 2008 tot 2015 heeft VEJA gewerkt met een natuurlijk kleuringsproces, maar dit bleek niet aan de verwachtingen te voldoen. De kleuren waren niet egaal en vervaagden snel. Ze zijn daarom, noodgedwongen, terug moeten gaan naar conventionele manieren van kleuren.

VEJA V-10 sneakers in pastelkleuren op een rij Duurzame damessneakers VEJA Venturi

Het succes van VEJA

In deze wereld waarin er steeds meer aandacht is voor biologisch, ecologisch, veganistisch en duurzaam, vallen de VEJA sneakers op. Steeds meer media schrijven over het merk, waardoor er flink wat aandacht naartoe gaat – en dat zonder zelf te adverteren. Als modefreak is het bijna onmogelijk niet gehoord of gelezen te hebben over VEJA sneakers. Kende jij de VEJA schoenen al voordat je er hierover las?

In 2017 zijn de VEJA V-10 sneakers één van de best verkochte artikelen op een bekende mode- en designerwebshop. Alleen een Gucci T-shirt wordt beter verkocht. Vanaf dat moment krijgt het label een grote boost en zien we steeds meer toffe en vegan VEJA sneakers op straat, zowel bij vrouwen als bij mannen.

25 verschillende modellen

Sinds de oprichting in 2005 heeft VEJA al 25 verschillende modellen dames- en herensneakers uitgebracht. De Venturi, V-10 en Campo zijn de meest bekende en meest verkochte modellen. Deze worden dan ook met veel liefde elk seizoen opnieuw uitgebracht in nieuwe kleurencombinaties.

VEJA duurzame sneakers in open doos in magazijn Onderbenen met VEJA herensneakers wit
Bekijk ook zeker deze video eens als het verhaal van VEJA je aandacht heeft getrokken. De mooie beelden geven je een idee hoe de verschillende materialen, zoals het katoen en het rubber, worden gewonnen.


Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste collecties en trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere blogs: Schoenentrends lente/zomer 2021, Tips om je schoenen lang mooi te houden, Duurzame en milieubewuste schoenen: Timberland ReBOTL
Top